Heel veel bezoek en Franse les
Door: Marcelle
Blijf op de hoogte en volg Marcelle
06 November 2011 | Zwitserland, Lausanne
In het daaropvolgende weekend kwamen zaterdag Desiree en Johannes aan in Zwitserland. Ik heb ze opgehaald van het vliegveld en samen zijn we naar Lausanne gegaan. Eerst naar hun hotel en vervolgens naar mijn huis, waar we uitgenodigd waren voor het avondeten. Daarna zijn we uitgeweest in Lausanne, wat natuurlijk super, superleuk was! Het was wel grappig het voelde net alsof we in Zweden waren in plaats van Zwitserland.
De dagen erna hebben we veel leuke dingen gedaan. Gewandeld in de bergen boven Montreux, we zijn niet helemaal tot aan Rocher-de-Naye gegaan, maar we zagen de sneeuw dichtbij en hadden ook nog altijd uitzicht op het meer, wat heel mooi was. Ook heb ik ze Lausanne geshowd en hebben we gewandeld door de wijngaarden. De middagen had ik de kindjes natuurlijk wel, maar Desiree en Johannes gingen gewoon mee. We hebben in Lutry gespeeld, zodat zij dit schattige dorpje ook konden zien en omdat het dinsdag regende zijn we naar het Vivarium gegaan in Lausanne, waar we met de kindjes de dieren hebben bekeken. De oudste vond het superinteressant natuurlijk en de jongste, die vond de schildpadden het leukst:D
Woensdag was de grote wisseldag:P Desiree en Johannes vertrokken weer, terwijl Maayke begin van de middag kwam. Maayke sliep bij mij op de kamer en zij ging ook elke middag mee met de jongens. We zijn in een paar speeltuinen geweest, naar de kinderboerderij, ook naar Lutry en hebben een middag gezwommen met de kindjes. Dat was wel heel erg leuk, de jongens (en ik ook) vinden zwemmen heel erg leuk, maar als ik alleen met ze ben, kan ik dat niet doen. Dus dit was wel een hele goeie oplossing.
In het weekend met Maayke zijn we zaterdag naar Sion gegaan. Sion is een grote stad in de Vallei, waar Maayke vroeger altijd heen ging op vakantie. Eerst zijn we naar het grootste ondergrondse meer van Europa gegaan. Dat was echt supergaaf, onvoorstelbaar dat er zoveel water kan zitten onder de bergen. En het water was zo helder, terwijl het op sommige plaatsen wel 8 meter diep was!! Vervolgens zijn we door Sion gelopen en hebben de heuvel Valeria beklommen. Daar boven aangekomen hadden we een supermooi uitzicht op de stad, de Vallei en er was een kerkje dat we bekeken hebben. Zondag hebben we de stoomboot genomen (net als het gezin trouwens, dus dat was gezellig) voorbij Montreux, naar Chillon. Waar we Chateau de Chillon bekeken hebben, een groot kasteel aan het meer. Daarna hebben we in Montreux nog gegeten.
Dinsdagavond vloog Maayke weer naar Nederland. ’s Middags zijn we met de jongens naar Genève Aeroport gegaan, om haar uit te zwaaien. De oudste vindt het fantastisch om vliegtuigen te kijken, dus de ouders hadden gezegd dat we maar iets moesten gaan drinken in de lounche, waar je uitzicht had op de start- en landingsbaan. Toen we daar binnen kwamen, schrok ik wel even, het was er superluxe! Ik zag die mensen echt denken ‘komen twee van die tienermoeders aan, met een baby die kan lopen en een kleuter’, maar goed, dan ken je mijn jongens nog niet. Die staan de hele tijd rustig voor het raam vliegtuigen te kijken met een fles melk in de hand:D Ik ging met de jongens weer met de trein naar huis en weet je wat je hier hebt in sommige treinen..? Een speelgoedtrein! Een coupé die gewoon ingericht is voor kinderen om te spelen, met een glijbaan een speelauto, echt fantastisch! Het uur was zo voorbij!
Toen was ik dus na 2,5 week non-stop bezoek, ineens weer alleen thuis. Dat was wel weer even wennen, vooral ’s ochtends. Het is dan weer zo stil in huis. Maar goed voor je het weet, zit je ook weer in je normale ritme. Hoewel de oudste nog wel een paar keer gevraagd heeft ‘waar is Maayke?’ ‘Waar zijn Desiree en Johannes nu?’
Inmiddels heb ik ook al twee keer Franse les gehad. Ik krijg privé-les, wat heel erg fijn is, omdat het zo op mijn niveau gaat. Tijdens de eerste les, tijdens de grammatica verbaasde ik mezelf echt enorm. Ik kreeg een gatentekst en moest de werkwoorden in de juiste vorm invullen (regelmatig en onregelmatig door elkaar) en dat ging gewoon supergoed. Alles kwam weer boven van de middelbare school! Vervolgens vroeg de lerares of ik de rijtjes van être, avoir, aller etc. kon opschrijven en dat ging foutloos. Ik vond het echt verbazingwekkend, dat waren echt dingen die ik in geen vijf jaar gedaan, geleerd of überhaupt maar aangedacht had, en toch blijkt dat dan nog ergens in je hoofd nog te zitten! Dus de lessen zijn erg leuk. We praten altijd veel Frans en het verstaan van de vragen die ze stelt gaat me redelijk goed af en ik weet altijd wel een paar Franse woorden om mijn antwoord duidelijk te maken, geen mooie zinnen, maar dat komt hopelijk nog.
De weg naar de Franse les toe is trouwens ook een mooi verhaal. Om er te komen fiets ik eerst een stuk (of ik neem de fiets mee in de bus) om vervolgens in Lausanne de metro te pakken. Met de metro ga ik helemaal omhoog tot de laatste halte. Vanaf daar gaat er ook een bus tot aan haar huis, maar ik heb het afgelopen keer ook een keer gefietst. Dat fietsen is dan best zwaar, omdat je redelijk steile wegen omhoog moet fietsen. De heenweg duurt al met al een dik uur. De terugweg is echt prachtig, serieus binnen een kwartier ben ik thuis! Het enige wat ik moet doen is remmen en ervoor zorgen dat ik op de fiets blijf zitten en niet uit de bocht vlieg, heerlijk!
Dit weekend heb ik niet zo heel veel gedaan. Gistermiddag moest ik een keer extra oppassen en ’s avonds heb ik in Lausanne wat gedronken met Magdi. Vandaag had de familie een brunch georganiseerd voor twee andere families, waarvan een stel ook kinderen had. Dat was erg gezellig. Toen de visite naar huis was, heb ik mijn koffer vast ingepakt. Dinsdagochtend vliegt het gezin naar de opa en oma in Amerika en ben ik bijna twee weken vrij. Ik ga eerst naar Milaan, mama zal daar ook komen. We blijven twee nachtjes daar en hebben dus drie dagen de tijd om de stad te bekijken. Donderdagavond vliegen we samen naar Nederland, waar ik dan tien dagen lang, een heel vol gepropt programma heb om met alles en iedereen wat leuks te gaan doen! :D:D:D I only can say, I’m looking forward to it!!
De volgende keer wss een verslagje uit Nederland!
Veel liefs en (misschien) tot gauw!
06 November 2011 - 20:19
Fem:
Wat weer een gezellig verhaal. Ik bedenk me net dat het plaatsje Haute-Nendaz heet waar ik eens op vakantie ben geweest als jong meisje. Volgens mij ligt dat in de buurt van Sion.
Ik las dat je vrijdag om 12.00 uur de kindjes hier van school haalt?! Leuk! Tot dan! Liefs -
06 November 2011 - 20:20
Fem:
Maar eerst Heeeeeel veel plezier met mams in Milaan! Top! -
06 November 2011 - 20:34
Suze:
Hee meid,
Klinkt alsof je het super naar je zin hebt gehad! Gezellig al die visite. En dan volgende week gewoon met je moeder naar Milaan,hoe gaaf is dat!
Geniet ervan meid!
Liefsss -
07 November 2011 - 08:22
Pau:
yesssss je komt al bijna naar Amsterdam!! Veel plezier in Milaan alvast liebe! :) Dikke kus -
07 November 2011 - 13:33
Marian:
Ik merk wel dat je het naar je zin hebt zeg! Heel iets anders dan voor de klas. Je hebt een goeie keus gemaakt. toch vinden we het leuk dat je vrijdagmorgen op school komt. Ik kom ook even in de pauze.
Veel plezier met je moeder in Milaan en tot vrijdag.
Groeten Marian. -
07 November 2011 - 14:20
Willy:
mooie foto's en wat een intensief gebruik van het ov, veel plezier in milaan en thuis -
13 November 2011 - 09:25
Aukje Van Dalen:
Ik lees dat je het heel erg naar je zin hebt.
Wij zijn nog niet zo lang terug uit Zuid-India waar we ook deze keer met een toffe groep een fantastische rondreis hebben gedaan.
Helaas zit ik een beetje in de lappenmand en heb helaas( snik) al 2 maanden geen zumba kunnen doen, verder een beetje rustig aan met het sporten.
Wie weet als je in Steenwijk bent dat we elkaar nog treffen.
Geniet, blijf schrijven , voor je het in de gaten hebt is het weer voorbij.
Groetjes Aukje -
19 November 2011 - 15:57
Klik.:
Eerlijk gezegd ben ik het spoor een beetje bijster. Wat jij daar meemaakt is eigenlijk ongekend.Jaren geleden, omstreeks 1950 maakten mijn vriend en ik een reisje richting Milaan. Tentje, slaapzakken enz.Voor het eerst in mijn leven de Zwitser bergen : Grandioos.Ik gun het je, dat je op jouw leeftijd dit alles mag meemaken. Andere tijden, andere mogelijkheden. Pak ze.....Groetjes,Klik. -
19 November 2011 - 22:37
Ina Bos:
hoi marcella,
Ik lees leuke verhalen, ik kan er op uit maken dat je het heel gezellig hebt.
Ik heb je mooie foto's ook bekeken,
Hier is alles goed, je zal wel op de hoogte blijven van je moeder.
Ik wens je nog een leuke tijd
liefs Ina Bos