Een week van filmen, acteren en editten
Door: Marcelle
Blijf op de hoogte en volg Marcelle
06 Februari 2010 | Zweden, Linköping
Waarschijnlijk is dit de laatste keer dat ik jullie met een Nederlands woord aanspreek, maandag gaat namelijk eindelijk de Zweedse cursus beginnen. Ik heb er heel veel zin in en ben heel benieuwd. Want Zweeds leren oké, maar Zweeds leren vanuit het Engels is misschien wat moeilijker.. Ach het zal vast leuk worden!
Nu over deze week, hij stond vooral in het teken van de studiegroepsopdracht van de course Film&Video. We besloten om gewoon in Ryd te gaan filmen, lekker dicht bij huis! Na een tijd brainstormen en kletsen, schreven we dinsdagmiddag het script. Woensdag begonnen we met filmen. Je kon kiezen uit een aantal thema’s en wij kozen voor ‘social diversity’. Ik wil niet te veel verklappen over de film, want als hij af is, wil ik hem graag op de site zetten. Toch even in het kort, zodat jullie een idee hebben wat ik gedaan heb afgelopen dagen. In de film speel ik een franse student, samen met een ander meisje. We hebben honger en zeggen dit tegen voorbijgangers, maar in plaats van het woord ‘hungry’ goed uit te spreken, zeggen wij dit als ‘angry’ waardoor we elkaar niet begrijpen. En wat krijg je, als er ruzie komt en er ligt heel veel sneeuw??.... Juist ja.. ;) Zoals ik al zei, speelde ik een van de Franse studenten, wat dus ook in hield dat ik een aantal Franse zinnen uit mijn hoofd moest leren. Jeetje wat een moeilijke taal is dat toch!
Helaas lukte het niet om in een middag te filmen, dus gingen we donderdag verder. Maar helaas waren een aantal scènes niet duidelijk genoeg, dus gingen we vrijdag verder. En helaas scheen toen de zon (hoewel dat eigenlijk helemaal niet ‘helaas’ was, ik was blij dat eindelijk de zon scheen:)!) maar in onze andere scènes sneeuwt het of is het bewolkt. Dus uiteindelijk hebben we vanmiddag echt, echt, echt de laatste scènes opgenomen. Ook zijn we al even bezig geweest met het editten van de film op de computer. Ik hoop jullie snel het filmpje te kunnen laten zien!:D Je kijkt nu trouwens wel met andere ogen naar een dvd, toen ik gisteravond Harry Potter 4 keek, dacht ik wel ‘jeetje je zou dit maar moeten filmen en monteren!’
Deze week had ik maar twee keer les. Op dinsdagochtend en op donderdagochtend had ik Special Needs. Dat viel wel mee dus, en dat kwam ook goed uit, want op deze manier konden we lekker veel tijd besteden aan ons filmpje.
Donderdag avond werd er een Welcome Party georganiseerd voor alle exchange students. Het was de bedoeling dat je iets kookte wat typisch is, voor jou land en dit meenam. Zo zaten wij gelijk met een probleem, want verzin maar eens 9 Nederlandse gerechten die kookbaar zijn in een studentencorridor en waarvan je de ingrediënten kunt halen in Zweden. We hebben het opgelost door in groepjes te gaan koken en meer van hetzelfde te maken. Wij hadden hutspot, monchoutaart en pannekoeken meegenomen. Ik zat bij het pannekoeken-bak-groepje en we hebben heel veel lol gehad. Op een gegeven moment waren we aan het bakken met 4 pannen tegelijk en dit ging erg goed. Uiteindelijk hadden we een dikke stapel van 40 pannekoeken. We konden allemaal zelf iets mee naar huis nemen en de rest namen we mee naar de Welcome Party.
Het feest was echt heel erg leuk. Er was een groot buffet gemaakt waar alles op kwam te staan. Er werd een kaartje bij de gerechten gezet van wat het was en uit welk land het kwam. Het eten was erg lekker en je kon zo van alles uit verschillende landen proeven. Veel studenten hadden taarten en andere toetjes gemaakt, dus ik kan wel zeggen dat ik lekker gegeten heb!:D
Na het eten werden de tafels en stoelen aan de kant geschoven en kwam er een groep vrouwen (60+) muziek spelen, volksdansmuziek! Ze hadden de violen nog net niet aangeraakt, of een lawaai door het gebouw, niet te zuinig! Er bleek een alarm te zijn af gegaan en het duurde blijkbaar even voor iemand de stop-knop gevonden had. Toen de orde weer hersteld was, kon de groep dan toch beginnen met spelen. Al snel werden we uitgenodigd om een echte Zweedse volksdans te leren dansen. Dit was echt enorm grappig en ik heb ontzettend gelachen die avond. De laatste dans die we deden, duurde wel 30 minuten, dus actief was het wel!
Dat mocht ook wel, want de sporthal was een aantal dagen dicht. Donderdag kreeg ik een smsje van de ‘ campushallen’ met vervolgens een Zweedse tekst, waar ik niet veel van begreep. Dankzij Bianca’s huisgenoot kwam ik erachter. Er lag te veel sneeuw op het dak, en dit moest eerst verwijderd worden, anders zou het risico op instorten te groot zijn. Als het goed is, is de sporthal morgen weer open en dan gaan we weer een keertje steps doen, ik heb er nu alweer zin in:D
Eigenlijk waren dit de leuke gebeurtenissen van deze week. Maar wat ik ook nog echt moet gaan vertellen: van 4 tot en met 7 maart zal ik met Desiree en Annelies in Lapland zijn! We gaan naar de stad Kiruna en vanuit daar een twee-daagse toch (inclusief overnachting in Lapse hut..) maken met sledehonden en sneeuwscooters. Woensdagavond ben ik bij hen wezen eten en hebben we alles echt geboekt. Ik heb er natuurlijk heel, heel erg veel zin in!:D
Iets anders dat wel even het noemen waard is: volgend weekend krijg ik mijn eerste bezoek! Vrijdagavond komen papa, mama en Eric in Zweden en dan kunnen zij ook eindelijk zien hoe het écht in Zweden is! Ik kan niet wachten tot het zo ver is, en ze hier alles te laten zien!
In mijn volgende verhaal, zal ik er uitgebreid verslag van doen! Voor nu houd ik het hierbij!
Tot snel maar weer!
Heel veel liefs, Marcelle
06 Februari 2010 - 16:29
Kelly:
Wat een leuke belevenissen allemaal!! :D En wat heb je een leuk vooruitzicht de komende tijd..
Heel veel plezier met je ouders en broertje en natuurlijk tijdens je trip naar Lapland!!!! :D:D
En ik ben benieuwd naar je eerste woorden Zweeds!
Adios,
X -
06 Februari 2010 - 21:19
Annelies:
Ik ben nu toch wel heel erg benieuwd naar dat filmpje;) -
07 Februari 2010 - 18:01
De Kleintjes.:
Dag Marcelle,
Je vorige berichtje:i.v.m.je bordjes lijkt me "teaching pactice"uitstekend voor jou.Een triest afscheid van Riny.Dus in Zweden heb je ook het fenomeen Gluurder.Superlang ? ? ?,Maar wel razend interessant.En wat betreft je hele onstuimige leven pregnanter te noteren,Daarvoor zit je daar toch ? ?Pracht verhaal over hungry en angry.Je verhaal lekker lang houden.Had ik ooit maar zo'n interessante stage gehad.Ga zo door,groetjes, de kleintjes. -
09 Februari 2010 - 12:51
Anne Marijn:
Beau récit :). Alvast veel plezier met je ouders en broer!
xxx
Anne -
09 Februari 2010 - 18:27
Fem:
We zijn zo blij voor je dat je het zo goed naar je zin hebt! Toppie xxx van ons -
10 Februari 2010 - 17:29
Hilly:
Hoi Marcelle
Geweldig hoe jij je belevenissen weet te beschrijven en wat je allemaal al beleeft en ontdekt hebt. Geniet er maar lekker van. Groetjes Hilly -
11 Februari 2010 - 12:36
Willy V'hof:
joh wat een belevenissen allemaal, heb je nog tijd om te slapen, leuk dat je familie komt, mama zal dan ons wel bijkletsen, cool lapland,
veel plezier -
16 Februari 2010 - 13:09
Inge Van De Pabo ;-):
Hoi Marcelle,
Wauw wat gaaf om je verhalen te lezen.. ik herken zoveel van mijzelf in jou verhalen! Super hoor! Dat sneeuwen blijft nog wel ff doorgaan vrees ik! Helaas!! hihi
Nou heel veel succes en geniet lekker van alles wat je daar kan doen en gaat doen!
En kiruna wordt trouwen superrrr vetjes!
Liefs Inge