Mooi weer, mijn verjaardag en Göteborg.
Door: Marcelle
Blijf op de hoogte en volg Marcelle
27 Mei 2010 | Zweden, Linköping
De tijd in Zweden vliegt voorbij, nog minder dan twee weken te gaan en ik ben alweer in Nederland. Het is onvoorstelbaar hoe snel het gaat. Toen ik hier net was, telden we elke donderdag er een week bij: ‘we zijn al vier weken weg’, ‘al vijf weken!’ etc. Dit heb ik volgehouden tot de 7e of 8e week, daarna dacht ik er niet meer over na en raakte je de tel ook kwijt;) Tot op een gegeven moment de woensdag belangrijk werd: ‘nog zes weken en we vliegen terug!’ ‘nog maar vijf te gaan!’ En inmiddels is die vijf dus gisteren veranderd in een twee.. Het gevoel blijft heel dubbel, natuurlijk is het heel leuk om straks weer in Nederland te zijn en iedereen weer te kunnen zien, maar ik moet ook afscheid nemen van mijn leventje hier, wat ik echt heel jammer ga vinden. Want wat was/is het leuk hier!:D
Tijdens het Hemelvaartweekend kwam opa (Celant) naar Zweden toe! Op woensdagavond haalde ik hem op vanaf het vliegveld en gingen we naar zijn hotel in Linköping. De volgende dag kwam ik daar ’s ochtends ontbijten en zijn we daarna naar Ryd gegaan en heb ik mijn wijk en kamer laten zien. Vervolgens liepen we naar de universiteit en achterlangs naar Gamla Linköping. Helaas begon het steeds harder te regenen, dus nadat we binnen koffie gedronken hadden, zijn we met de bus naar het centrum gegaan en hebben we twee musea bekeken, die overdekt waren. ’s Avonds hadden we samen gegeten in een restaurantje in de stad. Het was, ondanks de regen, een hele leuke dag, waarin ik alles heb kunnen laten zien van Linköping. Vrijdag ging opa naar Stockholm voor een paar dagen, ik bleef het weekend gewoon thuis, om te leren voor Zweeds en het verslag voor Children’s Rights te maken.
Maandag en dinsdag hadden Johannes en ik onze laatste stagedagen op de Katarinaskolan. Op maandag hadden de kinderen ‘kids choice’. De kinderen mochten kiezen uit handvaardigheid, gym of muziek. Wij zijn de ochtend bij handvaardigheid geweest, en wat we daar zagen… De opdracht was om vier of vijf tulpen te vouwen (op de simpelste manier), ze op te plakken en er een steel, blaadjes, vaas etc. bij te tekenen! Kinderen van 12 of 13 jaar waren hier mee bezig!! Dit is een opdracht die je in Nederland aan vier-jarige kleuters geeft.. Echt apart. Johannes en ik zeiden al tegen elkaar, het is dat ik het echt zie gebeuren, anders zou ik het niet geloven! Dinsdag was dan echt de laatste dag. Toen Eric in Zweden was, had hij pakken stroopwafels meegenomen, zodat we die konden trakteren. Het viel goed in de smaak bij de kinderen en leerkrachten en wij vonden het zelf ook heerlijk om weer eens een stroopwafel te proeven;)
Het weer werd in de aanloop naar mijn verjaardag steeds beter. Het was al niet koud, zo’n 16 – 17 graden en als dan de zon erbij gaat schijnen, kun je, je voorstellen dat het heerlijk is. De dagen voor mijn verjaardag en dus ook het Zweedse examen, bracht ik ’s ochtends binnen door om Children’s rights te maken. Het verslag schreef ik over de rechten van adoptiekinderen in Nederland. ’s Middags lagen we heerlijk in het gras, in de zon, Zweeds te leren. Het Zweeds mondeling had ik trouwens dinsdag al, dat ging gelukkig best goed. Ik moest een verhaaltje voorlezen uit het tekstboek en een stuk vertellen over een familielid of over mijn favoriete land. Deze beide verhalen had ik voorbereid en tijdens het mondeling koos de docent welke ik echt moest doen. Het werd de tekst over een familielid, in mijn geval ging die over Eric. Je moest drie minuten vertellen, en mocht alleen een briefje met 10 woorden bij je hebben. Na je presentatietje stelde ze nog een aantal vragen. Echt makkelijk was het niet dus, maar het ging wel goed gelukkig:D
De dagen voor mijn verjaardag had ik mijn brievenbus niet meer geopend. Op zaterdag krijgen we hier namelijk nooit post, en ik wilde wel post op mijn verjaardag hebben natuurlijk. Vrijdagavond zat ie gelukkig heel erg vol, dus toen ik zaterdagochtend wakker werd, kon ik beginnen met veel kaartjes en zelfs drie pakketjes! Dit was zo ontzettend leuk, ik voelde me echt jarig toen. Om acht uur begon het Zweedse examen, dit was helemaal niet moeilijk. Hoewel we de tijd hadden tot een uur ’s middags, was ik negen uur al klaar. Dat vond ik helemaal niet erg op mijn verjaardag:D Ook scheen de zon al, dus het beloofde een mooie dag te worden. Thuis had ik geskyped met papa en mama en kreeg ik de meest vreemde opdrachten via mail en sms van papa. Ik snapte er niks van en wist al helemaal niet waar het naar toe ging. Wel draaide het bijna altijd om tassen en andere spullen in het halletje. Op een gegeven moment eindigde ik achterin de bovenste kast en vond ik daar een cadeautje!!:D:D Eric had hem daar verstopt toen hij hier was. Dat was een hele leuke verrassing, drie mooie pandora glaskralen voor aan mijn armband. Na het skypen ben ik met taart naar Johannes en Myrthe gegaan, waar we heerlijk buiten hebben gezeten en het mooie was, we hoefden nu geen Zweeds meer te leren. Op een gegeven moment ging het wel regenen, dus gingen we binnen verder, maar gelukkig werd het eind van de middag weer mooi weer, dus konden we de zon weer in. ’s Avonds zijn we met alle Nederlandse studenten naar een restaurantje geweest, om lekker te eten en uiteindelijk nog wat gedronken in de stad, totdat ik niet meer jarig was;) Hoewel het echt apart is om jarig te zijn zonder je familie om je heen en heel ver weg van huis, heb ik een superleuke dag gehad met de mensen hier en heb ik me ook echt jarig gevoeld (maar niet tijdens het Zweeds examen natuurlijk:P) Iedereen die aan me gedacht heeft, door kaartjes, smsjes, cadeautjes, mailtjes, krabbels etc. heel erg bedankt!
Maandag ben ik met Myrthe en haar ouders (die hier waren voor vakantie en om haar + spullen op te halen met de auto) meegegaan naar Göteborg. Deze stad aan de westkust van Zweden wilde ik nog graag zien, dus ik vond het heel erg leuk dat ik met ze mee mocht! Göteborg is de tweede grootste stad van Zweden (Stockholm is natuurlijk de grootste). Linköping is trouwens de vijfde in het rijtje. Hoewel het kouder was, dan in het weekend hadden we maandag redelijk weer. We hebben door de stad gelopen, twee kerken bekeken en bij de haven geweest. De volgende dag was het echt koud en regenachtig. We zijn in de oudste wijk van Göteborg geweest ’s ochtends. ’s Middags gingen we met de auto naar de kust, naar een heel leuk vissersdorpje. De lucht trok helemaal open, dus het werd opeens heel mooi weer. Toch bleef het koud door de wind. Het dorpje was heel schattig, we gingen met het pontje naar de overkant en hebben rondgelopen op het eiland. Toen werd het voor mij tijd om terug te gaan naar Linköping en nam ik afscheid van Myrthe en haar ouders, die door gingen richting Nederland. Ik vind het heel apart, dat de eersten van onze groep pabo’ers inmiddels al terug zijn in Nederland.. Dan voel je dat het einde echt nadert.
Vanmiddag heb ik het laatste college in Zweden gehad. Het was children’s rights, waarin we discussieerden over de papers die we allemaal geschreven hadden. Nu is het alleen nog wachten op de beoordelingen van Zweeds, teaching practice en children’s rights dus. Film en Video heb ik afgesloten met een A en Special Education met een B, dus die studiepunten zijn in ieder geval al binnen! Omdat alles afgerond is, mag het officiële vakantie leven nu beginnen voor mij, totdat ik terug in Nederland ben en op de pabo de laatste verslagen moet afmaken. Ik ga zaterdag naar Riga tot woensdag en het laatste weekend in Zweden naar Gotland, een eiland in het zuidoosten van Zweden. Ik heb er heel veel zin in, en ga lekker genieten deze laatste weken!:D
Heel veel liefs,
Marcelle
27 Mei 2010 - 17:17
Suze:
Hey Marcelle!
Wat een leuk verhaal weer. Gaat inderdaad snel, een heleboel studenten zijn ook alweer terug.
Geniet van je laatste paar daagjes, en tot binnenkort in Nederland!;)
Liefs! -
28 Mei 2010 - 12:33
De Kleintjes.:
Onze gelukwensen.Dus een heerlijke tijd gehad. We blijven jaloers, maar Nederland is ook zo gek nog niet, je kunt rustig weer terugkomen. Voor straks een goede reis.Groetjes, de kleintjes -
28 Mei 2010 - 16:21
Esther:
Heeeey Marcelle,
Veel plezier de laatste dagen :D en tot op school!
Liefs!! -
30 Mei 2010 - 16:26
Dhr. Cohen:
Beste Marcelle,
Onlangs heb ik vernomen dat jij een studieperiode in het buitenland hebt doorgebracht. Ik hoop dat je erg hebt genoten van deze geweldige ervaring. Ik wil vechten voor een hoge kwaliteit van het Nederlandse onderwijs met veel verrijking in buitenland. Daarom wil ik je vragen of ik ook op jouw stem kan rekenen, want iedereen telt mee.. :D. Ik denk dat je vriendinnen je heel erg hebben gemist in Nederland. Namens hen wil ik je meegeven dat je nog even enorm moet genieten in het mooie linkse en socialistische Zweden ;).
Een vriendelijke PvdA-groet,
JOB -
30 Mei 2010 - 17:34
Fem:
Lieverd nog TIEN dagen en je bent weer terug in NL.
Wij kunnen het bijna niet geloven....... Dikke kus van ons -
07 Juni 2010 - 19:24
Fem:
Je bent er nu echt bijna weer! Je hebt er geen idee van hoe blij we zijn. Jalien gaat helemaal uit haar dak als ze je ziet!
Tot snel lieverd! -
11 Juni 2010 - 16:40
Suze:
En je bent weer thuiss!! :D -
12 Juni 2010 - 18:15
Fem:
Je terug komst was heel gezelli! Fijn dat je er weer bent! Liefs